Zanimljivosti


"Cvjetanje Ukrine"

"Cvjetanje Ukrine"

„Cvjetanje Ukrine“ je interesantna prirodna pojava, odnosno fenomen, koja se dešava početkom ili sredinom avgusta, obično u večernjim časovima ili u zoru, na rijeci Ukrini. Karakteriše je kratkotrajna pojava insekta vodeni cvijet (Efemeroptera ili jednodnevka), koji nakon rojenja i polaganja jaja, pada na vodenu površinu i pluta poput cvijeta.


Ukrinski abonos

Ukrinski abonos

Abonos je fosilno drvo hrasta lužnjaka (lat. Quercus robur) koje je hiljadama godina sazrijevalo u riječnom mulju, bez prisustva vazduha, te je mjenjajući svoje osobine vremenom postajalo čvršće, tvrđe, otpornije, trajnije i teže.


Hrast lužnjak u Lugu kod Dervente

Hrast lužnjak u Lugu kod Dervente

Jedan od najljepših primjeraka hrasta lužnjaka u derventskom kraju , pa i u Republici Srpskoj, nalazi se u Lugu kod Dervente, pored regionalnog puta Derventa-Prnjavor. Svojom ljepotom često plijeni pažnju prolaznika koji se zaustave i fotografišu se pored njega.


Djevojački grob

Djevojački grob

Djevojački grob (Curski grob) je mjesto gdje je, prema predanju, sahranjena neka djevojka i koje su masovno pohodili ljudi koji su vjerovali da će tu biti izliječeni od glavobolje. Smješten je u Pjevalovcu, u šumi pored puta Pjevalovac-Kuljenovci-Derventa na imanju porodice Sirovina.


Izvor kisele vode

Izvor kisele vode

Izvor kisele mineralne vode nalazi se u selu Kuljenovci, na južnoj padini brda Markovac, na imanju porodice Pere Mamića. Izvor je udaljen šest kilometara sjeverozapadno od Dervente.