Dervenćani učesnici Petrovdanske izložbe stvaralaštva

14.07.2017.

Dervenćani koji se bave izradom rukotvorina predstavili su se u srijedu (12. jula 2017) na manifestaciji „Petrovdanska izložba stvaralaštva“ u Kozarskoj Dubici.

U organizaciji Javne ustanove „Turistička organizacija opštine Derventa“ u Kozarskoj Dubici bili su Marinko Dumanić, Ratko Pećić, Sanja Avramov, Slavko Marković, Snježana Pavković, Kata Stupar, Koviljka Đuraš zajedno sa predstavnicama Udruženja žena Derventa, sekcija Osinja - Ružicom Marić, Zdravkom Popović, Vidom Delić, Dušankom Stanić i Ružom Keser.

Izlagači su se predstavili sa ikonama izrađenim metodom pirografije, tapiserijama, suvenirima od stakla, šargijama i violinama, medenjacima i ručnim tekstilnim radovima i antikvitetima.

Organizator manifestacije bili su Opština Kozarska Dubica i Javna ustanova Turistička organizacija opštine Kozarska Dubica, a događaj je održan na šetalištu u Kozarskoj Dubici,

Slavko Marković iz Živinica, koji izrađuje šargije i violine, na šetalištu je odsvirao i nekoliko derventskih kola.

- Drago mi je da našu tradicionalnu šargiju mogu da predstavim i u drugim krajevima, gdje nije čest muzički instrument. Ljudi se raspituju za šargiju, vole da vide taj instrument, a vole i da čuju našu muziku, naglasio je Marković.

Ružica Marić iz Osinje, koja izrađuje razne pletene predmete, zadovoljna je predstavljanjem u Kozarskoj Dubici, a drago joj je i što je mogla da posjeti znamenitosti opštine.

- Dervenćani su imali i priliku da obiđu centralni dio grada i gradsko šetalište pored rijeke Une, te da posjete seosko domaćinstvo Banjac gdje su domaćini pripremili ručak kao i manastir Moštanicu ispod Kozare, dodala je Marićeva.

Direktor Javne ustanove „Turistička organizacija opštine Derventa“ Damir Kljajić rekao je da je ovo prvi put da Dervenćani učestvuju na toj manifestaciji.

- Predstavnici Turističke organizacije iz Kozarske Dubice redovno dolaze na derventski Sajam privrede i turizma, a ovo je bila prilika da i mi prisustvujemo na jednoj od njihovih manifestacija, te da se upoznamo sa dijelom turističke ponude te opštine, dodao je Kljajić.

Direktor Turističke organizacije opštine Kozarska Dubica Marijana Kotur naglasila je značaj ovakvih izložbi za upotpunjavanje turističke ponude opštine, očuvanje tradicije i predstavljanje vrijednosti domaćih proizvoda.

- Ova izložba se tradicionalno organizuje u okviru “Dubičkog ljeta”, a predstavljaju se ručni radovi, suveniri i domaći proizvodi, rekla je Koturova.

 

 

Najnovije vijesti