Moto kros staza u Derventi

15.10.2019.


Zahvaljujući inicijativi i predanosti istinskog zaljubljenika u moto-sportove Miroslava Mirona Milojevića, Derventa je ovih dana postala jedna od rijetkih lokalnih zajednica u BiH i šire koja ima sopstvenu moto-kros stazu.

Višestruki šampion BiH i Srbije u „road racing-u“ u zadnje tri godine intenzivnije vozi moto-kros trke pa je odatle potekla i ideja da i Derventa, nedaleko od “Patkovače”, dobije i ovu jedinstvenu stazu.

– Nakon uspješne karijere želio sam da ostane i nešto veće iza mene, nešto što će ljubiteljima motora i danas i sutra poslužiti za dobru zabavu i rekreaciju, i na kraju krajeva, nešto što će upotpuniti turističku ponudu naše opštine, naglašava Miron.

Prvi radovi na stazi započeli su u oktobru prošle godine, a unazad godinu dana obavljen je veliki dio posla.

– Okrčili smo prostor na kojem se staza nalazi, napravili startno mjesto sa 20 rampi za učesnike, te uredili trkaći dio ukupne dužine 1.280 i širine od 8 metara, što je prilično respektabilno. Takođe, ovo je jedna od rijetkih staza koja je blizu grada, nalazi se preko puta gradske plaže Patkovača, nadomak je asfaltnog puta i u blizini ima izvor vode, što je pravo bogatstvo, ističe Miron prednosti moto-kros staze „Derventa“ koje druge staze nemaju.

Staza će, osim za trke, najčešće biti korištena za treninge motorista, a plan je da ubuduće bude proširena na oko 2 kilometra, te dobije klupe, roštilje i druge popratne sadržaje.

Podrška entuzijasta nije izostala

– Veliku pomoć su mi pružili entuzijasti poput mene, pojedinci i preduzeća iz Dervente i okolnih opština, bilo da se radilo o novčanim sredstvima ili pomoći u radu. Ne smijemo izostaviti Geokop, Niveks, Grafit S&N, ALM, Ketering Marko Polo Cetering, Sanino, Konsalting tim d.o.o, Radan trans, Kominalac Derventa, MobileGlass auto stakla Prnjavor, kafe „Olimp” Srbac i mnoge druge, naglašava ovaj uspješni motociklista, dodajući da je bilo prilično teških momenata kada je i on sam pomišljao da odustane.

 

Najnovije vijesti