Narodna biblioteka „Branko Radičević” - Derventa


Javna ustanova Narodna biblioteka „Branko Radičević”, smještena je u centru grada, u zgradi koja je izgrađena 1896. godine i koja je najstariji objekat u Derventi. Zgrada je proglašena spomenikom kulture i pod zaštitom je države.

Javna ustanova sastoji se od biblioteke i muzejske zbirke. Biblioteka se nalazi u prizemlju zgrade u prostoru površine 320m2, a sastoji se od odjeljenja za odrasle čitaoce, odjeljenja za djecu do 14 godina i zavičajne zbirke. Biblioteka posjeduje i opštu i studijsku čitaonicu sa računarima i dnevnom štampom. Biblioteka posjeduje oko 38.000 knjiga, a godišnje ima oko 2.000 čitalaca.

Prva čitaonica u Derventi osnovana je 1888. godine, u periodu između dva svjetska rata, postojala je i manja biblioteka derventske opštine, a prva biblioteka osnovana je 1945. godine.

Muzejska zbirka se sastoji od etnološke, arheološke i istorijske građe, a zbirka se može svakodnevno pogledati u stalnoj postavci na prvom spratu zgrade.

U ustanovi se organizuju književne večeri, promocije knjiga, izložbe slika, takmičenje đaka u recitovanju, revije filmova, kursevi i drugo, a u maju se organizuje manifestacija Noć muzeja.

 

Javna ustanova Narodna biblioeka „Branko Radičević“

Trg oslobođenja 2, 74400 Derventa

00 387 (0)53 332 961

nbbrderv@teol.net

www.bibliotekaderventa.com