Derventski domaći i eko proizvodi

Veći broj seoskih i poljoprivredih domaćinstava, u derventskim selima, bavi se proizvodnjom zdravih domaćih i ekoloških proizvoda. Najčešće su to pčelinji proizvodi, organska hrana, domaći sirupi, te čajevi.

Derventski pčelari proizvode med, najčešće do bagrema, lipe i livadski, te polen, propolis i matičnu mliječ. U proizvodnji meda ističu se pčelarska domaćinstva Gorana Merdžepa, Duška Pijetlovića, Čedomira Čorića, Boro Dobrilović, Miodraga Radanovića, Željke Danilovića i Dalibora Kljajića. Dok se proizvodnjom matične mliječi bavi Brane Radanović, koji je jedan od najvećih proizvođača mliječi u BiH.

Poljoprivredno domaćinstvo Đekić iz Osinje bavi se uzgojem žitarica i ljekovitog bilja.

Poljoprivredna zadruga „Eko produkt“ Plehan bavi se ekološkim uzgojem žitarica, tikava, voća i povrća. Od proizvoda se ističu bundevino ulje, rakije, likeri, travarice, prirodni sirupi, sušeno voće i sušeno povrće. Zadruga je jedno vrijeme bavila i proizvodnjom kozijeg sira.

Preduzeće "Bosnia grows organic" iz Bijelog Brda, koje je osnovano 2016. godine, baviće se proizvodnjoj ljekovitog i začinskog bilja.