Bosiljkovanje

Inter folk fest „Bosiljkovanje” je međunarodni festival folklora koji organizuje Kulturno-umjetničko društvo mladih „Bosiljak” iz Dervente. Festival je po prvi put organizovan 1996. godine, od kada se održava svake godine sredinom oktobra, a traje tri dana u tri grada. Manifestacija se prvog dana održava u Derventi, u Sportskoj dvorani ili Centru za kulturu, a druga dva dana u nekom od susjednih gradova - Doboju, Srpcu, Šamcu, Brodu ili Pelagićevu.

 Dio manifestacije koji se održava u Derventi počinje defileom učesnika ulicama grada, a završava se smotrom društava na centralnoj bini. Na manifestaciji učestvuje od pet do sedam folklornih ili umjetničkih društava iz cijele Evrope koji izvode jednu do dvije koreografije.

„Bosiljkovanje“ se od 2008. godine nalazi na internacionalnom kalendaru folklornih festivala - CIOFF i jedan je od najvećih folklornih festivala u Bosni i Hercegovini. U periodu od 1996. do 2015. godine na festivalu je učestvovalo oko 130 društava iz raznih dijelova Evrope.

Izložba „Derventa etno“. U okviru „Bosiljkovanja“, Javna ustanova „Turistička organizacija opštine Derventa“ u Derventi od 2013. godine organizuje izložbu „Derventa etno“. Cilj izložbe je prezentacija starih seoskih predmeta i mašina, rukotvorina, suvenira, umjetnina, te hrane i pića derventskog kraja.
Kontakt organizatora:
Kulturno-umjetničko društvo mladih „Bosiljak”
Svetog Save BB
74 000 Derventa
00 387 (0)53 331 833

kudmbosiljak@yahoo.com