Pića derventskog kraja

Tradicionalna pića. Najrasprostranjenije alkoholno piće u derventskom kraju je rakija  šljivovica, dok se vino rjeđe konzumira. U prošlosti su se, od bezalkoholnih pića, zimi najviše trošili raso i voćna turšija (najčešće od krušaka divljakinja“), a ljeti surutka i tir sa jabukovim sirćetom i šećerom. Od jabuka se pravio mošt, koji se pio dok ne provri, a posle vrenja, koristio se kao voćno sirće. Od meda i rakije pravljen je šerbe, a od višnje, grožđa ili miješanjem voća, sok sirup koji se razrjeđuje vodom.

Rakije. Tradicionalno piće derventskog kraja je rakija, koja spada u žestoka alkoholna pića koja se dobijaju destilacijom mase nastale alkoholnim vrenjem. Najzastupljenija je rakija od šljive, a manje zasutpljene su rakije od kruške, jabuke, dunja, kukuruza i duda. Rakiju pravi skoro svako seosko domaćinstvo, na tradicionalan način, pečenjem rakije u kazanu. Za izradu rakije najčešće se koriste šljiva „posavica“,zatim „ranka“ ili „bjelica“, a u novije vrijeme sve više se koristi „čačanka“. Za rakiju od kruške najčešće se u prošlosti koristila kruška „karamut“, a u novije vrijeme „viljamovka“. U novije vrijeme sve više proizvođača koriste savremene tehnike u proizvodnji rakije, ali i savremene digitalizovane destilerije. Takvom proizvodnjom postiže se vrhunski kvalitet, pa mnogi proizvođači dobijaju nagrade i priznanja sa svoje proizvode. Među njima se ističu voćne rakije manastira Pokrova Presvete Bogorodice Donja Bišnja, koji proizvodi rakije od šljive, kruške, dunje i kajsije, restoran „Eden“, koji proizvodi rakije od šljive, kruške i jabuke te samostan Plehan koji proizvodi rakije od šljive, kruške i jabuke.

Vino. Vino je u prošlosti malo korišćeno, najčešće u obredne svrhe. Skromna proizvodnja i konzumacija vina započeta je krajem 19. vijeka, dolaskom austrougarske uprave, da bi poslije Drugog svjetskog rata najveći dio vinograda bio uništen.U posljednje vrijeme dolazi do obnove vinogradarstva u derventskom kraju, a među derventskim proizvođačima se ističu Vinarija Kuzmanović iz Mišinaca i Vinarija Đuričić iz Velike Sočanice.

Likeri. Domaći liker pravi se najčešće od rakije šljivovice u koju se dodaju višnje ili mlade orasi te šećer. Poznati proizvođači likera su manastir Pokrova Presvete Bogorodice Donja Bišnja, gdje se pravi liker od višnje i samostan Plehan gdje se proizvode likeri od višnje, oraha, dunje i drijenka, te travarica. 

Gdje jesti i piti: