Predstavnici turističkih subjekata na sastanku u Derventi

05.09.2016.

Radi bržeg i kvalitetnijeg razvoja turizma u Republici Srpskoj potrebno je udruživanje turističkih organizacija i drugih subjekata u turističke klastere. Neophodno je raditi na njihovoj samoodrživosti, zaključci su sastanka predstavnika turističkih organizacija i subjekata koji je održan u Derventi u okviru 11. Sajma privrede i turizma.

Na sastanku je naglašeno da je prvo potrebno izvršiti identifikaciju turističkih subjekata zainteresovanih za udruživanje, te prije samog osnivanja klastera organizovati posjetu klasteru u regionu.

Sastanku koji je održan u Konferencijskoj sali Opštine Derventa prisustvovali su predstavnici turističkih organizacija iz Doboja, Broda, Teslića, Modriče, Šamca, Kozarske Dubice i Laktaša, te predstavnici Republičke agencije za mala i srednja preduzeća, Centra za lokalni i regionalni razvoj – CELOR i Razvojne agenicje iz Čelinca.

Direktor Javne ustanove „Turistička organizacija opštine Derventa“ Damir Kljajić rekao je da je cilj sastanka bio razmjena informacija između različitih turističkih subjekata.

- Učesnike sastanka upoznaćemo sa načinom funkcionisanja i mogućnostima formiranja turističkog klastera, dodao je Kljajić.

U prvom dijelu sastanka učesnicima se obratio dr Bojan Ćudić iz Republičke agencije za mala i srednja preduzeća, koji je održao prezentaciju o klasterima. U okviru prezentacije predstavljeni su zakonska regulativa iz oblasti klastera, klasteri u Republici Srpskoj i međunarodni projekti iz ove oblasti u kojima je učestvovala Agencija,  kao i iskustva Agencije u razvoju klasterskih inicijativa.

- Udruživanje javnog i privatnog sektora oko zajedničkog interesa veoma je važno, a u slučaju turizma riječ je o turističkim paketima, projektima, tržištima i drugom, naglasio je Ćudić.

U drugom dijelu sastanka, učesnici su razmjenili iskustva, i razmatrali načine udruživanja. Damir Kljajić prezentovao je zajedničke aktivnosti turističkih organizacija Regije Doboj u proteklom periodu, a Čedomir Ćorić iz CELOR-a podjelio je iskustva udruživanja i sprovođenja projekta „Rodna Posavina“.  Aleksandar Branković iz Razvojne Agencije iz Čelinca govorio je o mogućnostima privrednih umrežavanja, a Slađana Panitić iz Turističke organizacije Brod o sprovođenju projekta „Market mejkers“ u Brodu.

Top news