Doboj

Doboj je centar relativno velike etničko-geografske cjeline u centralnom sjevernom dijelu Bosne i Hercegovine, i u središnjem pojasu Republike Srpske. Grad je utemeljen i razvijao se u području jedne šire geografske zone pobrđa, preko koje se planine Balkana blago spuštaju u nizije Panonije.

Brojne su građevine i institucije kulture koje neizostavno vrijedi pogledati, kao što su: Dobojska tvrđava Gradina (zaštitni znak grada), muzej, biblioteka, arhiv, kao i galerija i ateljei dobojskih likovnih umjetnika.

Iako nedavno izgrađeno, srednjevjekovno selo Kotromanićevo nas vraća u vrijeme vitezova i princeza, kao i način života naših predaka koji su živjeli na ovom području prije nekoliko vijekova.

Za kratki bijeg iz urbane sredine u neposrednoj blizini grada Doboja nalaze se izletišta  Preslica i Goransko jezero.

Mir, tišina , čisti vazduh i bogatstvo flore i faune Ozrena će nas oduševiti i nagnati da se ponovo vratimo u ovu zelenu oazu, bilo kao izletnici ili potencijalni učesnici u nekim avanturističkim disciplinama (planinarenje, paraglajding ili brdski biciklizam).

Atraktivnosti

Vučiji dani na Ozrenu, Ostravica, Gostilj, Goransko jezero, Sportsko rekreativni centar “Preslica“, Etno selo „Kotromanićevo“, Srednjovjekovna tvrđava Gradina.

Vjerski turizam

Pravoslavna crkva Sv. apostola Petra i Pavla Doboj, Katolička crkva Presveto srce Isusovo Doboj, Sinagoga Bet Shalom Doboj, Džamija Selimija Doboj

Eko turizam

Ekoturizam na Ozrenu

Lov i ribolov

Vučiji dani na Ozrenu, Dobojska ribolovna regija, Dobojska lovna regija

Seoski turizam

Seoski turizam na Ozrenu


Doboj region tourism: