Derventski vašar


Derventski vašar je privredno-zabavna manifestacija međunarodnog karaktera, jedna od najstarih manifestacija u Bosni i Hercegovini i jedan od najvećih vašara u bivšoj Jugoslaviji. Održava se na pravoslavni praznik Veliku Gospojinu 28. avgusta, a ima tradiciju od 1851.godine.

Po istorijskim podacima, 1851. godine, sultan Abdul Medžid II potpisao je ferman, kojim je pravoslavnim vjernicima dozvoljena izgradnja srpske pravoslavne crkve u Derventi kad je počelo okupljanje pravoslavnih vjernika. Crkva je završena 1855. godine, a pravoslavni vjernici iz grada i okoline su nakon  Svete liturgije organizovali pravo svenarodno slavlje uz igru i svirku i tako je rođen derventski Velikogospojinski vašar. 

Dolaskom austrougarske vlasti,  okupljanje vjernika,  koje je kasnije preraslo i u trgovanje raznim vrstama robe,  premješteno je uz obalu rijeke Ukrine, gdje je bio veći prostor, a gdje se i danas održava. Mjesto održavanja već duži niz godina naziva se Sajmište. Kasnije je ovaj zabavni skup, robni i stočni sajam – „vašar u Derventi“ prerastao u tradicionalnu manifestaciju sa bogatim vašarskim sadržajima. Za vašar se vrlo brzo nadaleko pročulo, što je na svojevrstan način doprinijelo ukupnom razvoju i napretku derventske opštine. Od tada pa do danas, ovaj praznik se svake godine obilježava  28.  avgusta na praznik Velika Gospojina.

Obzirom da ova najatraktivnija i nadaleko poznata tradicionalna derventska manifestacija već duže od vijeka i po plijeni pažnju ne samo Dervenćana, nego i desetine hiljada znatiželjnika sa svih strana svijeta i koji je uvijek vezan za ovaj pravoslavni praznik, proglašen je za Krsnu slavu i Dan opštine Derventa.

Tim povodom u Derventi se organizuju brojne privredne, kulturne i sportske manifestacije i dodjeljuju razna priznanja. U Skupštini opštine, dodjeljuje se Velikogospojinska povelja i zahvalice najuspješnijim i najzaslužnijim građanima, privrednicima derventske opštine,  prijateljima,  dobrotvorima i donatorima iz svijeta. Ova priznanja samo su još jedan blistavi kamičak u bogatom mozaiku derventskog Velikogospojinskog sabora.

Vašar je dugi niz godina opštenarodno veselje u našoj opštini, to je nemjerljiv događaj i najveća je manifestacija ovih prostora, praznik je svih naroda, djece i odraslih, bogatih i siromašnih. U okviru "Derventskog vašara" održavaju se: somijada na reci Savi, međunarodni turnir u odbojci na pjesku, Bata turnir u rukometu, motorijada, Vašarski kup i Fišijada.