"Cvjetanje Ukrine"

„Cvjetanje Ukrine“ je interesantna prirodna pojava, odnosno fenomen, koja se dešava početkom ili sredinom avgusta, obično u večernjim časovima ili u zoru, na rijeci Ukrini. Karakteriše je kratkotrajna pojava insekta vodeni cvijet (Efemeroptera ili jednodnevka), koji nakon rojenja i polaganja jaja, pada na vodenu površinu i pluta poput cvijeta.

Izlazak insekata zavisi od vodostaja i ujednačenosti temperature vode i kopna, a cijeli proces traje do pet dana. Na površinu rijeke prvo izlaze mužjaci, a potom i ženke i to kao larve u bjeličastim opnama. Potom dolazi do posljednjeg presvlačenja i larve za samo nekoliko minuta postaju krilati leptiri. Potrebno je samo nekoliko časova da leptiri postanu polno zreli i potom obrazuju rojeve mužjaka i ženki, koji se nakon nekoliko časova u vazduhu pare. Oplođene ženke lete još neko vrijeme, a potom se spuštaju na površinu vode gdje polažu jaja. Oblik jaja je različit i ona brzo padaju na dno rijeke, gdje se i pričvršćuju. Za nekoliko dana ili sedmica, izlegu se larve koje se ukopavaju u glinoviti dio korita rijeke i tu ostaju od jedne do tri godine. Za to vrijeme, larve se presvlače od 20 do 30 puta. Larve imaju dobro razvijena usta, hrane se uglavnom biljkama, a kiseonik uzimaju iz vode. Na kraju larvenog stepena, između tijela i larvene košuljice stvara se sloj vazduha, zbog čega larva postaje lakša i ispliva na površinu vode.

Vodeni cvijet predstavlja najosnovniju i najstariju granu krilatih insekata, nastalu u karbonu. Odrasli insekti imaju mekano i nježno tijelo. Krila su membranozna i prvi par krila je prilično veći od drugog. Organi za varenje su zakržljali, pa ne mogu da se hrane, već koriste energiju koju su nakupili kao larve na dnu rijeke. Ženke su nešto krupnije od mužjaka, svijetlih su boja i sitnih očiju.

Na rijeci Ukrini je zastupljen insekt iz reda Ephemeroptera, podreda Schistonota i Panotta. U okviru Schistonota identifikovane su familije Baitidea, Ephemeridae, Heptageniideae i Leptophlebiidae i rodovi Ephemera i Heptagenia, a u okviru Panotta identifikovane su familije Ephemerellidae i Caenidae. 

Efemeroptera je značajna u lancu ishrane riječnih životinja, a u Ukrini joj prijeti nestanak zbog zagađivanje rijeke i izlovljavanja.