Bosiljkovanje


Inter folk fest „Bosiljkovanje” je međunarodni festival folklora, koji organizuje Kulturno-umjetničko društvo mladih „Bosiljak” iz Dervente. Prvi put je organizovan 1996. godine, a održava se svake godine sredinom oktobra i traje tri dana u tri grada. Prvi dan manifestacije održava se u Derventi, u sportskoj dvorani ili centru za kulturu, a druga dva dana održavaju se u nekom od susjednih gradova - Doboj, Srbac, Šamac, Brod ili Pelagićevo.

Na manifestaciji učestvuje od pet do sedam folklornih ili umjetničkih društava koji izvode jednu do dvije koreografije.

„Bosiljkovanje“ se od 2008. godine nalazi na internacionalnom kalendaru folklornih festivala – CIOFF i jedan je od najvećih folklornih festivala u Bosni i Hercegovini.

Dio manifestacija koji se održava u Derventi počinje defileom učesnika ulicama grada, a završava smotrom društava na centralnoj bini. U Derventi, u okviru „Bosiljkovanja“, Javna ustanova „Turistička organizacija opštine Derventa“ organizuje od 2013. godine izložbu „Derventa etno“. Cilj izložbe je prezentacija starih seoskih predmeta i mašina, rukotvorina, suvenira, umjetnina, te hrane i pića  derventskog kraja.

U periodu od 1996. do 2015. godine na festivalu je učestvovalo oko 130 društava iz raznih dijelova Evrope.

Etno-gastro derventskog kraja - Cilj izložbe je prezentacija rijetkih starih predmeti i mašine iz seoskih domaćinstava, te rukotvorine, hrana i piće derventskog kraja, učesnicima festivala "Bosiljkovanje". Izložba se održava od 2013. godine.