Unapređenje proizvodnje "Kalenderovačkog sira“

13.10.2016.

U Derventi je 12. oktobra 2016. godine održan sastanak u okviru projekta „Razvoj poslovnih aktivnosti na selu“, koji je finansiran sredstvima IFAD-a, a u cilju unapređenja proizvodnje i promocije „Kalenderovačkog sira“. 

Akcenat je stavljen na unapređivanje lanca vrijednosti i uključivanje malih poljoprivrednih proizvođača u proces proizvodnje kako bi bilo omogućeno generisanje prihoda i privređivanje u poljoprivrednim i nepoljoprivrednim djelatnostima na selu. 

Cilj projekta je brendiranje i zaštita tradicionalnih autohtonih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda određenog područja, koji bi lakše izašli na tržište i stigli do krajnjih kupaca, kao i zaštita geografskog porijekla. Sastanku su prisustvovali predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, Opštine Derventa, JU „Turistička organizacija opštine Derventa“ i proizvođači tradicionalnog„Kalenderovačkog masnog sira“. U narednom periodu potrebno je identifikovati sve potencijalne zainteresovane proizvođače kako bi se ozbiljno organizovali i zajedno izašli na tržište sa brendiranim proizvodom.

Top news