"Turistička organizacija opštine Derventa" učesnik Međunarodne konferencije turizma i investicija u Banjoj Luci

14.05.2018.

U Banjoj Luci je 10. maja otvorena Međunarodna konferencija turizma i investicija Banja Luka 2018. Međunarodna konferencija turizma i investicija trajala je dva dana, a glavna tema konferencije bile su potencijale investicija u oblasti turizma u Banjoj Luci, brendiranje gradova kao turističkih destinacija i promocija turističke ponude, o čemu su u okviru konferencije bile organizovane panel-diskusije.

               Organizatori konferencije  bili su Grad Banja Luka i Turistička organizacija grada Banje Luke.

               Konferenciju je otvorio gradonačelnik Igor Radojičić koji je naglasio da je turizam veoma interesantna oblast kada je u pitanju razvoj  grada Banje Luke. On je naveo da je u protekle tri godine zabilježen rast broja turista u Banjoj Luci  od 20 odsto, te da najveći broj turista dolazi iz susjednih zemalja.

               – Geografski, Banja Luka je neka vrsta kapije između istoka i zapada, sjevera i juga. Vjerujemo da smo kao grad i regija interesantni turistima, jer ovaj kraj predstavlja mješavinu različitih stilova, kultura, tradicija i slično. Najviše turista u naš grad dolazi u turističkim rutama koje prolaze kroz naš grad, zatim zbog avanturističkog turizma, te zbog brojnih festivala i kulturnih događanja koje ovdje organizujemo. Imamo i dvije kompartivne prednosti, to su gastronomska ponuda i cijene – rekao je gradonačelnik Radojičić i dodao da je potrebno još mnogo ulagnja u oblast turizma.

               Gradonačelnik je rekao da mogućnosti za razvoj turizma leže i u razvoju zdravstvenog i banjskog turizma, te kongresnog i konferencijskog turizma.

               – Imamo Zavod „Dr Miroslav Zotović“ koji uspješno radi, a očekujem da bude riješen problem banje u Šeheru koja je sada van funkcije. Nadam se da ćemo ove godine riješiti status te banje i omogućiti ponovni razvoj banjskog turizma u gradu. Tokom ljeta očekujemo usvajanje regulacionog plana po kojem je predviđena gradnja nove kongresne multifunkcionalne dvorane što će vjerovatno iziskivati traženje strateških partnera za taj projekat – poručio je Radojičić.

               Načelnik Odjeljenja za kulturu, turizam i socijalnu politiku, Natalija Trivić, kazala je da konferencija organizovana sa ciljem da okupi ljude koji žele da izraze svoje interesovanje za investicije u Banju Luku sa jedne strane, a sa druge strane turoperatore koji prodaju aranžmane koje priprema Turistička organizacija Banja Luka, kao turistički proizvod grada.

               – Grad Banja Luka je prepoznao našu razvijnu šansu u razvoju turizma kao privredne grane, gdje bi trebalo da spoznamo nove instrumente i načine komunikacije u turizmu, koji će uz aplikaciju za Evropsku prestonicu kulture 2024. godine biti jedinstvena ponuda grada Banje Luke prema regiji i prema svijetu – istakla je Natalija Trivić.

 

 

 

 

Top news