Održana 15. Međunarodna likovna kolonija “Patkovača 2019”

13.08.2019.

Izložbom radova nastalih na prošlogodišnjem izdanju, 9. avgusta  je u Centru za kulturu Derventa otvorena jubilarna 15. Međunarodna likovna kolonija “Patkovača 2019” na kojoj je učestvovalo 15 slikara.

Likovna kolonija  bila je  posvećena zaštiti rijeke Ukrine, fenomena  „ukrinskog vodenog cvijeta“ i „abonosa“ koji se nalazi u ovoj rijeci, poručio je Saša Bogdan, organizator druženja umjetnika.

– Karakteristično za našu koloniju je to da umjetnici upravo borave i stvaraju na rijeci Ukrini, odnosno na izletištu “Patkovača”. Ove godine  učestovalo je 15 umjetnika iz Srbije, Hrvatske i BiH koji su  pokušali da skrenu pažnju nesavjesnima na zaštitu naše rijeke, rekao je Bogdan, predsjednik udruženja “Uliks”.

Posebni gosti druženja bili su  mladi slikari koji su  učili od svojih starijih uzora.

Iako je prvi put učesnik ove kolonije, akademski slikar Marin Milutinović, rođeni Nišlija koji već 20 godina živi u Banjaluci, rekao je  da su već ostvarene odlične veze sa derventskim umjetnicima.

– Ta saradnja biće sve bolja i smatram da je kolonija veoma značajna, prvenstveno zbog njenog ekološkog i edukativnog karaktera i ovakve sadržaje treba što više afirmisati. Svi mi posle ovog odlazimo sa dozom pozitivne energije koju širimo dalje, naglasio je Milutinović.

 

 

Top news