Derventske motive gledaju na svjetskim sajmovima

16.02.2017.

Sa izvornim derventskim etno motivima i narodnim nasljeđem, zahvaljujući vunenim čarapama iz kućne radinosti, uskoro će se, nakon posjetilaca Božićnog sajma u Sankt Peterburgu u Rusiji i sajma turizma u Tel Avivu u Izraelu, upoznati i svi oni koji dođu na najveće evropske sajmove turizma.

Čarape, rađene prema jednom od rijetkih sačuvanih uzoraka čarapa sa motivima karakterističnim za Derventu, u narednom periodu biće izlagane na štandovima Turističke organizacije Republike Srpske iz Banjaluke po turističkim sajmovima širom Evrope.

Šarane derventske čarape, koje su nekada bile dio svečane narodne nošnje Dervenćana, rađene su od vune, a krase ih zanimljivi motivi poput cvjetova, grančica i raznih geometrijskih oblika. Izrađuje ih Kata Stupar iz Dervente, na osnovu čarapa iz 50-ih godina koje je 70 godina čuvala porodica Mandić iz Osojaca.

Direktor „Turističke organizacije opštine Derventa“ Damir Kljajić kaže da ova ustanova godinama radi na pronalaženju različitih etno motiva na odjeći karakterističnoj za derventski kraj, te ih pokušava vrednovati i prezentovati široj javnosti.

- Zahvaljujući Kati Stupar saznali smo da Mandići godinama čuvaju čarape sa narodnim motivima, a koje su napravljene još polovinom prošlog vijeka. S obzirom na to da je riječ o veoma zanimljivom, lijepom i prije svega za narodno nasljeđe vrijednom primjerku, odlučili smo da budu izrađene i prezentovane replike. Treba naglasiti da su takve čarape i prije 70 godina bile veoma rijetke, a njihova je izrada zahtijevala veliku spretnost  „radilja“, naglasio je Kljajić.

Dodaje da su čarape koje je izradila Stupareva izložene u Modriči na sajmu „Tradicija i ja“ krajem prošle godine i tada su predstavnici Turističke organizacije Republike Srpske odlučili da ih pokažu i u drugim zemljama.

- Predstavnici Turističke organizacije Republike Srpske preuzeli su nekoliko pari čarapa i poslali ih na Božićni sajam u Sankt Peterburgu u Rusiju, gdje su po prvi put izložene u inostranstvu. Potom je Stupareva izradila još nekoliko pari koji će Turistička organizacija Republike Srpske prezentovati na turističkim sajmovima po Evropi, ističe Kljajić.

Vlasnik uzorka na osnovu kojeg su izrađene čarape Braco Mandić iz Osojaca kaže da  je riječ o radu njegove majke Anđe Mandić, koja je rođena 1930, godine u Tešićima u Gornjoj Lupljanici. Ona se udala 1955. godine u Mandiće u Donju Lupljanicu, a sa porodicom se kasnije preselila u Osojce.

 

 

 

 

Top news