Ansambli iz regiona i Rusije oduševili posjetioce

15.10.2016.

Inter-folk fest „Bosiljkovanje“, koji je po 20. put organizovao KUD „Bosiljak“ iz Dervente, okupio je od 13. do 15. oktobra 2016. godine sedam ansambala iz Rusije, Srbije, Hrvatske i Republike Srpske. Učesnici festivala bili su ruski ansambl “Volški kozaci“ iz Samare, KUD „Kosta Abrašević“ iz Bačke Palanke, Ansambl narodnih igara i pjesama „Čajavec“ iz Banje Luke, KUD „Duško Trifunović“ iz Broda, KUD “Branislav Nušić“ iz Borova, Ansambl narodnih igara i pjesama „Lijevče“ iz Razboja kod Srpca i domaćin, KUD „Bosiljak“.

Učesnici su prvog dana festivala defilovali Derventom, a pozdravili su ih brojni mještani koji su izašli na ulice, dok je uveče održan koncert kojem je prisustvovao veliki broj posjetilaca.

U saradnji sa Javnom ustanovom „Turistička organizacija opštine Derventa“ u okviru „Bosiljkovanja“ 13. oktobra održana je i izložba pod nazivom „Derventa etno“ na kojoj su prezentovana tredicioalna jela, narodne nošnje, instrumenti i stari predmeti. Učesnici su bili Javna ustanova „Turistička organizacija opštine Derventa“ (promotivni materijal i suveniri), Slavko Marković (izrada šargija i violina), Ratko Pećić (izrada tapiserija), Nevenka Stanić (gastro proizvodi), Marinko Dumanić (pirografija), Kata Stupar (rukotvorine) i Sanja Avramov (dekupaž na staklu). U okviru ove izložbe svoja nacionalna jela i narodne nošnje prezentovala su sva kulturno umjetnička društva, učesnici „Bosiljkovanja“.

Kulturno umjetnički rukovodilac KUD-a "Bosiljak" Stana Nagradić kazala je da festival po godinama trajanja, broju učesnika i kvalitetu zaslužuje ulogu koju ima. Nakon Dervente, učesnici su se predstavili i publici u Razboju kod Srpca i u Doboju. “Bosiljkovanje“ je završeno gala-koncertom u Petrovu, 15. oktobra.

Top news