Uspješno završena šesta biciklijada

03.07.2017.

Šesta rekreativna biciklijada “Biciklom manastirima ukrinske doline” okupila je 25 učesnika koji su u subotu i nedjelju prešli oko 180 kilometara.

Damir Kljajić, direktor JU "Turističke organizacije opštine Derventa", koja je organizator biciklijade, rekao je da su u "Turističkoj organizaciji" zadovoljni i odzivom učesnika i samom biciklijadom.

Napominje da su napravili određene izmjene u odnosu na ranije godine, odnosno biciklijada je ovog puta trajala dva, umjesto tri dana, kako je bilo prethodnih godina.

- Prvog dana biciklisti su prešli oko 100 kilometara. Krenuli su od manastira Donja Bišnja kod Dervente, gdje im je bratstvo manastira čitalo molitvu za put. Od manastira su biciklisti vozili kroz Derventu, Žeravac, Grk, Vinsku do manastira Dubokovac u Donjem Klakaru u opštini Brod, rekao je Kljajić.

Tu je napravljena veća pauza. Javna ustanova Turistička organizacija opštine Brod biciklistima je pripremila ručak, a sveštenik Darko Vukomanović iz Vinske održao je službu.  

Slađana Pantić, referent za turizam u Turističkoj organizaciji opštine Brod rekla je tom prilikom da ta ustanova već dvije godine dočekuje bicikliste.

- Drago nam je što biciklisti u okviru ove manifestacije posjećuju i našu opštinu. Manastir Dubokovac tokom godine obiđe veliki broj posjetilaca, dodala je Pantićeva.

Biciklisti su se nakon posjete manastiru Dubokovac vratili u Derventu preko Vinske, Koliba, Koraća, Begluka do izletišta "Patkovača" gdje su prenoćili.  

- Drugog dana biciklijade učesnici su prešli oko 80 kilometara. Od izletišta „Patkovača“ uputili su se ka Kulturno-istorijskom kompleksu Detlak, gdje ih je dočekala monahinja Varvara sa mještanima. Tu su biciklisti obišli manastirsku crkvu svetog Ilije i ambarine, a monahinja i mještani su za bicikliste pripremili posluženje, kaže Kljajić.

Biciklisti su potom nastavili put do crkve brvnare u Palačkovcima koja je posvećena svetim Petru i Pavlu, gdje ih je ugostio sveštenik Mićo Gojković i upoznao ih sa istorijom ove crkve.

Učesnici biciklijade su se potom, preko Smrtića i brda Pasija pravda, odvezli do manastira Osovica kod Srpca. Tu su se odmorili i obišli manastirski kompleks, a JU Turistička organizacija opštine Srbac obezbijedila im je ručak.

Zdravko Milutinović, stručni saradnik za turizam u JU „Turistička organizacija opštine Srbac“ napomenuo je da ta ustanova svake godine podržava ovu manifestaciju.

- Zadovoljstvo nam je da možemo da ugostimo bicikliste iz Dervente i što tokom biciklijade posjećuju i ovaj manastir, poručio je Milutinović gostima iz Dervente.  

Nakon ručka biciklisti su se vratili u Derventu kroz Kobaš i Dubočac. 

- Manifestaciju je materijalno podržala Opština Derventa. Suorganizatori manifestacije su turističke organizacije iz Broda i Srpca, koje su obezbijedile hranu za učesnike biciklijade. Značajan doprinos biciklijadi dali su i sponzori, tržni centri "Kort" i "Đurić", te preduzeće "Gatarić". Logističku podršku dali su i “Komunalac”, Dom zdravlja i Civilna zaštita iz Derventa, a kretanje biciklista većim putnim pravcima obezbjeđivali su pripadnici policije iz Dervente i Broda, istakao je Kljajić i zahvalio se svima za podršku u realizaciji ove značajne manifestacije.

Podsjetio je da je cilj manifestacije razvoj rekreativnih i sportskih navika kod mladih te da mladi bolje upoznaju kulturno-istorijsko nasljeđe.

Podršku u osmišljavanju puta dali su derventski biciklisti Darko Pašalić i Duško Tamindžija. Saobraćajno-tehničku podršku biciklistima dao je Zoran Ratkovac, penzionisani policajac, dok je medicinska sestra Slavojka Miodanić brinula za zdravlje biciklista. Sa biciklistima se družio, te im prenosio svoja znanja, vještine i iskustva, profesionalni biciklista Sreto Čečavac iz Bosanskih Lužana, koji živi i radi u Njemačkoj.

- Drago mi je da sam bio dio ove manifestacije, gdje sam upoznao divne ljude i mjesta, naglasio je Čečavac.

Dva učesnika biciklijade bila su iz Broda, dok su svi ostali učesnici bili iz Dervente. Inače, najmlađi učesnik biciklijade bio je petnaestogodišnji Luka Nikolić, a najstariji Zoran Ratkovac (57). Jedina djevojka među biciklistima bila je Dragana Duvnjak (22).

 

 

Top news