Rukotvorine iz Dervente na višegradskoj ćupriji

07.06.2017.


Proizvođači suvenira iz Dervente - Marinko Dumanić, Ratko Pećić, Sanja Avramov, Slavko Marković, Snježana Pavković i Kata Stupar, zajedno sa udruženjem žena „Duga“ iz Banje Luke, učestvovali su u nedjelju (04. juna 2017) na manifestaciji „Zlatne ruke Podrinja“ u Višegradu.

Dervenćani, čiji je odlazak u Višegrad organizovala Javna ustanova „Turistička organizacija opštine Derventa“  su se predstavili sa ikonama izrađenim pirografijom, tapiserijama, suvenirima od stakla, šargijama i violinama, medenjacima i ručnim tekstilnim radovima. Manifestacija je održana na Višegradskoj ćupriji na Drini, a organizator manifestacije je Javna ustanova Turistička organizacija opštine Višegrad.

Marinko Dumanić, koji izrađuje ikone tehnikom pirografije, zadovoljan je predstavljanjem u Višegradu i što je imao priliku da svoj rad prikaže na „ćupriji“.

- Dervenćani su imali i priliku da obiđu grad, te se upoznaju sa prirodnim i kulturnim dobrima ovog područja. Bilo je vremena i za druženje i razmjenu iskustava sa drugim izlagačima, dodao je Dumanić.

Direktor Javne ustanove „Turistička organizacija opštine Derventa“ Damir Kljajić rekao je da je ovo druga godina da Dervenćani učestvuju na ovoj manifestaciji.

- Drago nam je što su naše proizvode mogli da vide građani Višegrada i učesnici manifestacije, kao i brojni turisti, dodao je Kljajić.

Veliku podršku za dolazak Dervenćana i članova „Duge“ iz Banje Luke dala je Turistička organizacija opštine Višegrad.

Direktor Turističke organizacije opštine Višegrad Olivera Todorović rekla je da je uspjeh ove manifestacije prevazišao očekivanja i da je manifestacija okupila goste iz cijele Republike Srpske, Srbije i Crne Gore.

- Ugostili smo učesnike koji njeguju tradiciju, a znamo da bez tradicije nema budućnosti", rekla je Todorićeva.

 

 

 

Top news