Održan “Seminar o kreiranju turističkog proizvoda vjerskog turizma Republike Srpske“

03.07.2018.


U organizaciji Turističke organizacije Republike Srpske i Ministarstva trgovine i turizma Republike Srpske, 20.06.2018. godine, kod manastira Lovnica, u opštini Šekovići, održan je seminar “Savjetovanje o kreiranju turističkog proizvoda vjerskog turizma Republike Srpske“. Uz brojne zvanice i turističke radnike, ovom seminaru prisustvovao je i predstavnik „Turističke organizacije Derventa“, Mladen Pećić.

Ministar trgovine i turizma Predrag Gluhaković otvorio je u Šekovićima seminar “Savjetovanje o kreiranju turističkog proizvoda vjerskog turizma Republike Srpske“, rekavši da vjerski turizam zahtijeva mnogo odricanja i pažnje, kao spoj prostora i kulture, odnosno vjere jednog naroda. „Ovdje smo u prelijepom prostoru manastira Lovnica koji zaslužuje da bude promovisan na ovaj način, kao i mnogi drugi objekti koji se nalaze širom Republike Srpske. Želimo da pokažemo najbolje načine kako da razvoj vjerskog turizma predstavimo svima koji su uključeni u njegovu promociju u Republici Srpskoj“, naveo je ministar Gluhaković.

Direktor Turističke organizacije Republike Srpske Nada Jovanović rekla je da su Šekovići izabrani za domaćina ovog skupa zbog svojih manastira koji imaju dugu tradiciju i predstavljaju veliki turistički potencijal.

Na seminaru na kojem su učestvovali predstavnici turističke privrede i stručnjaci iz oblasti turizma istaknuto je da je za bolju valorizaciju vjerskog turizma neophodna odgovarajuća infrastruktura.

Načelnik opštine Šekovići Momir Ristić potvrdio je da u manastire Lovnica i Papraća svakodnevno dolaze autobusi i ekskurzije iz cijele Republike Srpske, te da je opština u protekle dvije godine uložila gotovo 10 miliona maraka u infrastrukturu u cilju bolje valorizacije prirodnih, vjerskih i kulturnih potencijala koje opština Šekovići ima.
              
               U prvom dijelu skupa predavanja s temom vjerskog turizma održali su dr. Aleksandar Đurić, savjetnik ministra trgovine i tuizma RS, prof. dr. Ostoja Barašin, Mr. Milica Kotur i prof.dr. Ljubiša Preradović.
               U drugom dijelu skupa predstavnici turističkih organizacija, prezentovali su sve najznačajnije vjerske objekte Republike Srpske.
              Na seminaru je predstavljena  i karta pravoslavnih manastira u BiH koja je štampana na srpskom i ruskom jeziku, a takođe je najavljeno i održavanje velike međunarodne konferencije o vjerskom turizmu u mjesecu septembru 2018. godine.

 

 

 

 

Top news